Praktijk Havinga
Kleinschalige praktijk voor behandeling en coaching

Ik maak gebruik van verschillende methodieken tijdens de behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van multidisciplinaire richtlijnen, waardoor de behandelingen evidence-based zijn. Om een beeld te geven van de behandelmethodieken heb ik onderstaand enige therapieën en methodieken beschreven.

In de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende interventies passend bij uw hulpvraag. Hierbij kunt u denken aan cognitieve-gedragstherapeutische interventies, een oplossingsgerichte benadering, motiverende gespreksvoering, oefeningen gericht op versterking van het zelfbeeld, schemagerichte interventies, psycho-educatie of MBT (mentalisation-based treatment) gerichte interventies.

 

Eén van de uitgangspunten is de cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. In de cognitieve gedragstherapie worden het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden besproken en behandeld.

Gedragstherapie

Gedragstherapie richt zich vooral op het veranderen van uw gedrag. Hoe u handelt bepaalt namelijk in sterke mate hoe u zich voelt. Als u bijvoorbeeld geneigd bent om uit angst bepaalde situaties uit de weg te gaan, zal uw spanning vaak eerder verergeren dan verminderen door dit gedrag. In deze behandeling worden eerst het gedrag dat u wilt veranderen en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart gebracht. Vervolgens kan ik u helpen om door middel van oefeningen nieuw gedrag aan te leren en/of oud gedrag af te leren.

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie gaat over uw manier van denken en uw emoties daarbij. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn/haar leven steeds vanuit een negatief standpunt bekijkt, wordt en blijft makkelijker angstig, somber of geïrriteerd. Deze niet-helpende gedachten kunnen zo gewoon zijn geworden, dat u niet eens merkt dat u ze heeft. Met cognitieve therapie wordt onderzocht hoe u uw gedachten op een positieve manier kunt beïnvloeden. Als u zich meer bewust wordt van uw niet-helpende gedachten, kunt u deze ook weer ombuigen tot meer helpende gedachtes.

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie (OT) is een vorm van gesprekstherapie, waarin de situatie zoals u zich die wenst het uitgangspunt is. Wat wilt u bereiken, waar wordt u blij van? In deze therapie wordt gezocht naar kleine, haalbare stappen die gemaakt kunnen worden om die situatie te bereiken. Daarbij wordt onder andere gezocht naar oplossingen die u zelf al in huis heeft, maar misschien nog te weinig toepast. Op deze manier leert u dat u invloed heeft op uw eigen leven en daaraan zelf vorm kunt geven. Ik kan u helpen uw kracht naar boven te halen en deze in te zetten. Oplossingsgerichte therapie is goed te combineren met andere vormen van therapie die meer probleemgericht zijn, zoals cognitieve gedragstherapie.

Groepstherapie: omgaan met emotieregulatieproblematiek

Deze 14 weken durende training is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten om uw problemen met emoties aan te pakken. U krijgt zicht op uw emoties, en het hoe en waarom ze kunnen oplopen.

In de training leert u vaardigheden om emoties beter te hanteren. U gaat meer grip ervaren op uw emoties en werkt aan een positiever beeld van uzelf. U krijgt zicht op de patronen die bij u op de voorgrond staan, waardoor u uzelf beter begrijpt. De theorie wordt ervaren en onderzocht met beeldende werkvormen. Door te tekenen, met klei te werken of te schilderen kunt u op een creatieve manier emoties onderzoeken en uiten.